Vi ser fremover før vi ser tilbake:
SAVE THE DATE:Velkommen til temakveld og medlemsmøte!
26. januar har vi gleden av å invitere alle interesserte til en spennende kveld på Litteraturhuset i Fredrikstad. Temaet for kvelden er «Krenkelser», og et svært kompetent panel vil samtale om og belyse temaet fra ulike perspektiver:
Biskop emeritus Erling Pettersen, daglig leder i Minotenk, Linda Noor og psykologspesialist Zemir Popovac deltar, og samtalen ledes av Borg biskop Kari Mangrud Alvsvåg. Vi gleder oss!!
NB: Plakat med detaljer for arrangementet sendes ut like over nyttår, og vi håper alle har mulighet til å spre denne i sine sammenhenger slik at flest mulig av medlemmene våre er representert denne kvelden.
Halden – 3 x dialoginnsats i September
Dialogarbeidet i Halden har virkelig skutt fart i høst, og hele tre dialogarrangement ble gjennomført i september, i tett samarbeid mellom ressurspersoner i den lokale dialoggruppa, kommunen og trossamfunnene:
7. September deltok enhetsledere fra skole, barnehage og barnevern på dialogvandring med besøk til Metodistkirken, Albansk moské og Skofabrikken hvor flere kommunale tjenester holder hus og hvor kirkens diakoner også har eget samtaletilbud for ungdom. Målet var å bygge nettverk på tvers, dele kunnskap og motvirke fordommer, enten de finnes mot trossamfunnene eller kommunens tjenester overfor familiene. En svært meningsfull dag, og noe vi håper å kunne få til i flere kommuner!
15. september ble det arrangert Åpen kirke – Åpen moské, hvor en flott gjeng haldensere deltok. Immanuels kirke og Halden islamsk forening åpnet dørene for omvisning, informasjon og samtale, og ryktene sier at journalisten fra Halden Arbeiderblad syntes formidlingen var så spennende at han nesten glemte å ta notater. Har du abonnement, kan du lese omtalen her.
Første Dialogdag i skolen i Halden ble arrangert 28. september, og ble også omtalt i Halden Arbeiderblad: https://www.ha-halden.no/vi-haper-larerne-ser-nytten-av-dette-videre/s/5-20-1210040 I tett samarbeid med kommunen ble det lagt til rette for fem stasjoner, og elevene møtte på den måten en mangfoldig gruppe voksne som representerer ulik tro, kultur og kompetanse, men som alle er opptatt av at ungdommene skal oppleve et trygt og godt lokalsamfunn med rom for alle, og respekt på tvers. Politiet deltok med et engasjerende undervisningsopplegg om nettvett som ble holdt på Rødsberg ungdomsskole, elevene besøkte Immanuels kirke og Halden islamsk forening, gjennomførte en workshop om mangfold og verdier i Metodistkirken og fikk høre om viktige tilbud om samtaler og annen bistand til ungdom og familier som finnes samlet i Skofabrikkens lokaler. Evalueringen tydet på at alle involverte hadde en meningsfull dag, og neste år er målet Dialogdag i skolen for alle Haldens tre ungdomsskoler!
Spennende temakvelder i Fredrikstad og Sarpsborg
20. oktober arrangerte arbeidsgruppa i Fredrikstad i samarbeid med prosjektet Håp i mørket en temakveld om hvordan trossamfunn kan bidra til å forebygge suicid. Arrangementet fant sted i Adventkirken og samlet paneldeltakere og publikum fra kristen og muslimsk bakgrunn. Psykiater og engasjert medlem av arbeidsgruppa i Fredrikstad, Paul Stronegger, holdt innledningsforedrag, og i panelet satt imam Aziz Ahmedovic og prest Ellen Langlete. Dette ble starten på viktige samtaler på tvers av tro, som er helt nødvendige i møte med den dystre selvmordsstatistikken i Norge.
10. november arrangerte arbeidsgruppa i Sarpsborg temakveld om ulike bønnetradisjoner, med spørsmålet «Hva betyr bønn for meg?» Det ble en flott kveld i Metodistkirken, med inspirerende innlegg og samtaler om hvordan vi kan inspirere hverandre på tvers av tro. Innleggene ble holdt av Ragnhild Stranden fra Den norske kirke, Ann-Christin Lundmark fra Metodistkirken og Saman Majeed som er muslim med bakgrunn fra Kurdistan.
Kvinnegruppa i Fredrikstad har hatt to åpne samlinger i Frikirken denne høsten, hvor den andre samtalekvelden bygget på den første: I september var fagbokforfatter Krishna Chudasama gjest, og bidro med sin egen fortelling om å komme til Norge. I november bidro interne krefter fra kvinnegruppen med sine fortellinger: Maryam Alshaaban delte sin fortelling om flukten til Norge, og Marit Torp fortalte om hvordan det var å vokse opp i etterkrigstiden, med spennende perspektiver på utviklingen av dagens norske samfunn. I etterkant av innleggene var det begge kveldene tid til gode samtaler på tvers: Alle har sin fortelling, enten vi er nye i Norge eller alltid har bodd her, og vi har så mye å både inspirere og oppmuntre hverandre med.
Dialogdager på nye ungdomsskoler i Sarpsborg og Fredrikstad
I løpet av høsten har det for første gang blitt gjennomført Dialogdag i skolen med Sandbakken ungdomsskole i Sarpsborg og Gressvik ungdomsskole i Fredrikstad. I tillegg har to trinn ved Kruseløkka ungdomsskole hatt dialogdag, slik at også kullet som fikk sin dialogdag avlyst under pandemien har fått delta. Inkludert Rødsberg ungdomsskole i Halden er det i høst gjennomført dialogdager for fem hele ungdomsskoletrinn og nærmere 800 elever.
Dialogforum Østfold mottok viktig støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR) for videreutvikling av Dialogdag i skolen i 2022, knyttet til temaene rasisme, diskriminering og hatytringer. Konkret har dette bidratt til utvikling av flere nye stasjoner og samarbeid, og til kompetanseheving på viktige tema. En workshop om ytringsfrihet, rasisme og hatprat ble utviklet i samarbeid med representanter fra Fredrikstad og Sarpsborg kommuner våren 2022, og er gjennomført ved dialogdager for tre ungdomsskoler og to videregående skoler. Politiet har deltatt ved dialogdager i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden med et undervisningsopplegg knyttet til nettvett, og mot slutten av året ble det utviklet en stasjon om diskriminering i samarbeid med Kirkens Bymisjon som ble gjennomført for Gressvik ungdomsskole.
Tilskudd fra det offentlige er helt nødvendig for at arbeidet skal fortsette å vokse, og vi jobber kontinuerlig med å søke relevante tilskudd som både kan styrke kjerneaktiviteten og utfordre oss på nye områder.
Kvinneseminar 5. november
Årets kvinneseminar på Hotel Quality ble utviklet i samarbeid mellom styrene for kvinnegruppene i Sarpsborg og Fredrikstad og ble et flott og vellykket arrangement. Bordkort sikret nye kjennskap på tvers av tro og kultur, og ulike spørsmålssekvenser og aktiviteter sikret at alle fikk ordet i løpet av dagen – enten det var i samtaler ved bordene eller direkte fra scenen. Omtrent 60 kvinner deltok, og da hadde seminaransvarlig Velisa Salihovic vært nødt til høflig å avvise et tyvetalls kvinner som ønsket å melde seg på, på grunn av budsjettrammene for arrangementet. For neste år satser vi derfor på utvidede rammer og at enda flere får mulighet til å delta på denne samlingen! Temaet var «Mitt liv – min tro – min rytme», og programmet bestod av en god variasjon faglig påfyll knyttet til tro og helse, inspirerende bidrag til bordsamtaler om bønn, felles trening (!) under ledelse av fysioterapeut og sprudlende innslag av dans både på scenen og i salen.
Flere korte glimt fra en innholdsrik høst:
- 24. august deltok arbeidsgruppa i Fredrikstad på klimatreff og dugnad ved Håpets Katedral, sammen med representanter for interreligiøst klimanettverk.
- 15. oktober arrangerte arbeidsgruppa i Fredrikstad familiedag med tur til Skipstadsand på Hvaler. Her ble det grilling, lek og gode samtaler i en fantastisk ramme som var ny for mange. Hit vil vi tilbake!
- 8. desember ble Dialogforum Østfold og arbeidet presentert for menighetsrådene i Rygge og Ekholt menigheter. Det bli spennende å se hva som kan utvikles av nytt dialogarbeid i Mosseregionen.
- Under ledelse av Jorunn Askerød i Kirkens Bymisjon har det i høst blitt utviklet et nytt mangfoldstiltak i Sarpsborg, hvor Dialogforum Østfold får bidra som samarbeidspartnere: Tirsdager åpnes dørene i Astrids gate 18 for henholdsvis sy-og-lær-grupper for kvinner og turgrupper for alle som ønsker fysisk aktivitet i godt fellesskap. Her er det rom for flere!
- Samarbeidet gjennom Trygg By-nettverket fortsetter i Sarpsborg og Fredrikstad, og staben deltar jevnlig på møter i prosjektgrupper knyttet til arbeidet for trygge lokalsamfunn. Dette bidrar til nye samarbeidsmuligheter, kompetanseheving og ikke minst en stadig sterkere forankring av arbeidet i byene våre.
Besøk fra Dialogforum Østfold?
Representanter fra Dialogforum Østfold kommer gjerne på besøk for å presentere arbeidet og bistå med råd til menighetenes lokale arbeid. Tanken er å gi grunnleggende informasjon om hva vi gjør og hvorfor vi finnes, gi mulighet til å stille spørsmål og å engasjere seg i arbeidet. Ta kontakt for å høre mer om hva vi kan tilby!
Flerreligiøs høytidskalender
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn har laget en flott oversikt over de fleste religiøse høytidene for religioner som er representert i Norge i 2023. Den kan leses og lastes ned her: Flerreligios_hoytidskalender_2023.pdf (stl.no)
Til sist vil vi ønske alle som feirer en riktig GOD JUL, og et GODT NYTT ÅR 2023 med nye muligheter for oss alle!
Vennlig hilsen Tariq Alsagoff, Velisa Salihovic og Unni Anita Skauen
Ta gjerne kontakt med oss om dere har spørsmål, ideer til samarbeid eller behov for informasjon. Følg oss ellers på Facebook eller se våre hjemmesider www.dialogforumostfold.no
Kontaktinformasjon:
Tariq Alsagoff, Daglig leder, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tlf. 404 90 400
Unni Anita Skauen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Velisa Salihovic, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.