+47 941 41 605
post@dialogforumostfold.no

Skriver: Aziz Ahmedovic – imam i Det islamske fellesskap Bosnia i Norge

Feiring av Eid, som markerer avslutningen på pilgrimsferden til Mekka og Medina, er bak oss.  Denne årlige pigrimsferden er en av islams fem grunnleggende søyler, og samler muslimer fra hele verden på ett sted. Med seg på reisen har de ikke bare klær, men også deres egen kultur, tradisjon, vaner og en stor grad av forståelse for religion og verden rundt seg. Alle andre muslimer, som ikke har dratt på pilgrimsferden, markerer EId feiringen ved rituell slakting av geit, kamel eller sau. Denne EId feiringen kalles også for offerfesten, og kjøttet blir som regel delt ut til de fattige, til familie og til naboer.  Eid festen handler om møter, gratulasjoner, samtaler og gaver, hvor vi i Guds navn, prøver å være gode borgere for mennesker og samfunnet rundt oss.

Kjærlighetens fjell

Året 631, dagen før den store EId feiringen, samlet det seg rundt 100.000 mennesker på et lite fjell ved navnet Arefat. Det sies at Arefat er stedet hvor Adem og hans kone Hava første gang møttes etter fordrivelsen fra paradiset. Det er obligatorisk for pilgrimmene å tilbringe en dag på kjærlighetens fjell.  Den siste profeten, Muhammed a.s, talte til alle fremmøtte, og understrekte følgende: «Mennesker, deres liv, deres eiendom og deres ære er uskadelig inntil deres møte med Herren, på samme måte som denne dagen er uskadelig, på deres sted, i deres by».

Sin tale avsluttet han med disse ordene: «Mennesker, dere har bare en Herre og en stamme. Dere er alle av Adem, og Adem er av jord. Den beste hos Gud er den som er mest troende. En araber har ingen flere fordeler, enn en som ikke er araber»

Århundrer senere

Mange klarer ikke å tro på at denne type universelle budskap, som handler om alle mennesker, er å finne i Islam. Størrelsen på budskapet kan forstås gjennom den dialektiske prisme av motsetninger, eksempelvis ved slavehandel, urettferdig kolonialisme, rasistisk apartheid, fascisme, nazisme og andre ideologier som har slukt opp millioner av menneskeliv og skadet hele nasjoner. Jeg er redd for at vi, nesten ett tusen og fem hundre år senere, fortsatt ikke helt har forstått meningen bak dette budskapet. Dagen før Eid markeringen, 10. August 2019, vil bli husket i lys av terrorangrepet og skytingen i moskeen An-Noor i Bærum. Gutten som ikke bare manglet forståelse for det universelle religionbudskapet, men som også hatet alle og alt som var annerledes.  At livet for han, ikke er noe hellig, viste han i sitt eget hjem da han tok livet av sin halvsøster.

Denne uskyldige jenten kunne i hans øyne være skyldig fordi hun prøvde å få han til å ta seg sammen, eller kanskje fordi hun prøvde å få han til å droppe gjennomføringen av denne planen. Muligens var hun skyldig fordi hun ikke var lik han selv, og hadde ikke i seg det samme hatet som han gjorde.  

Grunnen vil vi kanskje aldri få vite, men Johanne Zhangila Ihle-Hansen vil bli husket som et uskyldig offer av hat, og som en person som kanskje med sitt eget liv, reddet mange andre.

EID MUBAREK / Velsignet Eid

Det var en veldig spent dag for alle muslimer i Norge. Selv om det ble satt i gang sikkerhetstiltak og det kom meldinger som formidlet ekte medfølelse og tillit, var bildene av de blodige teppene i moskeen noe mange muslimer ikke kunne la være å tenke på. Det var uten tvil mange som satte spørsmål ved sin egen tilstedeværelse under Eid-bønnen, og spesielt de som måtte tenkte seg om to ganger, før de tok med seg barna til moskeen. Det er en rar følelse at vi må tenke på slike ting på en dag som skal handle om feiring og kjærlighet.

Kjærlighet er svaret

Den største frykten blant Muhammed sine følgere i Norge, er at det vil dukke opp en muslim som etter terrorangrepet på moskeen i Bærum, vil i deres navn hevne og drepe uskyldige mennesker på et helt annet sted. En såkalt muslim, men rettere sagt terrorist uten tro, er et mareritt for muslimer som vet at hvert liv er Guds gjerning og er like mye verdt. Muslimer i Norge ber for at kjærligheten overvinner hatet, for det er det eneste som kan gjøre slutt på denne sirkelen av vold og hat.