+47 941 41 605
post@dialogforumostfold.no

Høsten 2021 startet med gjenåpning av samfunnet, og sluttet med ny, delvis nedstengning. I Dialogforum Østfold er vi takknemlige for alt som lot seg gjennomføre, og ser tilbake på en høst med mange spennende møter på tvers av tro og kultur. I dette nyhetsbrevet er høydepunktene fra juli til desember tatt med, og vi håper det kan være til oppmuntring for alle som støtter arbeidet!

Stor aktivitet i de lokale arbeidsgruppene
Arbeidsgruppen i Fredrikstad har i tillegg til ordinære møter arrangert familiedag, temakveld og «juleavslutning» hvor de kristne deltakerne svarte på spørsmål om advent og jul. Familiedagen på Ise lørdag 28. august var et høydepunkt, med ingredienser som god mat, hyggelig prat, kubb, volleyball, line og traktorkjøring! Familiedagene er åpne for alle som er engasjert i Dialogforum Østfolds arbeid.

Arbeidsgruppen i Sarpsborg har etablert seg det siste halvåret, og allerede rukket å arrangere flere møter samt «Åpen kirke, åpen moské» mandag 15. november. Deltakerne startet i Sarpsborg kirke med informasjon om kirken og menneskene som besøker den, før de vandret sammen til Bosnisk moské og fikk omvisning der. Kvelden ble avsluttet med felles måltid og tid til samtale. 

  Åpen kirke og moske Sarpsborg høst 2021Jorunn Askerød fortalte om kirken og kirkens arbeid, før deltakerne gikk videre til Bosnisk moské.   tre fine damerrRuqiyo Hussein Hayle, Anne Trine Skjulhaug og Fairuz Syed Ahmad...

Kvinneseminar i regi av kvinnegruppen i Sarpsborg
Kvinnegruppen i Sarpsborg kunne endelig arrangere et regionalt kvinneseminar. Lørdag 6. november samlet rundt 50 kvinner fra hele Østfold seg på Quality Hotel Grålum, til en minnerik dag: Blant ingrediensene var foredrag om psykisk helse og sterke kvinner fra vår felles historie, intervju med sterke kvinner i dag, danse- og musikkinnslag og ikke minst tid til å bygge nye relasjoner og vennskap.

Domprost Kari Mangrud Alvsvåg ledet deltakerne gjennom programmet sammen med Dialogforum Østfolds Velisa Salihovic. Bildene viser blant annet den bosniske barnedansegruppa, samt Kari Mangrud Alvsvåg i samtale med Maryam Alshaaban og Ebere Ugwu Afam som fortalte om sin vei til Norge og hvilke utfordringer de har jobbet seg gjennom.

 Glimt fra kvinneseminaret på Quality Grålum 6. november.

Kvinnegruppa i Fredrikstad
Kvinnegruppa i Fredrikstad har hatt flere møter i høst, og to av høydepunktene var tur til Hvaler lørdag 11. november, samt «juleavslutning» 1. desember. For flere i gruppen var det første gang de besøkte Hvaler-skjærgården, og det fristet til gjentakelse til sommeren. «Juleavslutningen» ble holdt i Menigheten 3:16s lokaler på Røde Mølle, hvor de kristne medlemmene fortalte om adventstradisjoner og det var juleverksted med baking av småkaker.  

PepperkakerFull konsentrasjon om pepperkakene!

Temakveld om vennskap mellom kristne og muslimer
Torsdag 14. oktober arrangerte arbeidsgruppen i Fredrikstad temakveld: Torstein Try har skrevet doktoravhandling på temaet vennskap mellom kristne og muslimer, og delte fra forskningen sin. Sogneprest i Glemmen, Hege Fagermoen, ledet deretter en spennende samtale hvor også publikum bidro med spørsmål. Temaet er sterkt relevant for arbeidet som gjøres med dialog og relasjonsbygging lokalt, og vi vil dele mer i en egen artikkel på nettsidene våre over jul.

Hege og TorsteinDagens gjest Torstein Try sammen med sogneprest Hege Fagermoen.

Dialogdag i skolen
I november hadde vi gleden av å arrangere dialogdag for ungdomsskoleelever tre torsdager på rad. Til sammen deltok nærmere 400 elever og lærere, fra henholdsvis 8. trinn på Kruseløkka ungdomsskole og 9. trinn på Haugeåsen ungdomsskole. I Sarpsborg var både Sarpsborg kirke, Metodistkirken, Frikirken og Bosnisk moské i bruk disse dagene, i tillegg til at vi for første gang samarbeidet med Røde Kors Fellesverket som var vertskap for workshop. I Fredrikstad stilte kommunen med egen byferge, slik at elevene kunne besøke Håpets katedral på Isegran, i tillegg til Kirkens Bymisjon, Darussalam-moskeen og Glemmen kirke. Dialogdagene krever mye planlegging og mange bidragsytere, men gir også mye tilbake: Engasjerte elever og lærere blir bedre kjent med mangfold og muligheter i byene sine, og reflekterer over ulike tema knyttet til fellesskap, toleranse og respekt. Vi tror og håper at lærdom og inntrykk fra disse dagene får sette sitt preg på neste generasjon voksne i byene våre.

TreetElever fra Kruseløkka fester hender som blader på et tre. På hendene har de skrevet ned positive egenskaper de selv har å bidra med til fellesskapet.

Andre aktiviteter fra siste halvår

  • Trygg i bønn-markering ved Id al-Adha i Sarpsborghallen 20. juli.
  • Deltakelse på ulike arrangementer i forbindelse med tiårsmarkeringen av terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. Dialogforum Østfold deltok blant annet ved kransnedleggelse i Sarpsborg, og var medarrangør for det livssynsåpne arrangementet «En himmel full av stjerner» i domkirken i Fredrikstad.
  • Medarrangør av sommerskoletilbud for barn på Lisleby 9. og 10. august, i samarbeid med Den norske kirke i Fredrikstad.
  • Medarrangør på valgmøte for minoriteter i Fredrikstad tirsdag 7. september. Politikere fra 9 partier stilte, og ble av ordstyrer Per Eriksen utfordret på temaene integrering, minoriteters muligheter og trosfrihet.
  • Signering av samarbeidsavtale med Sarpsborg kommune 17. september. Samarbeidsmøter med representanter for kommune og trosliv i Moss, Halden og Indre Østfold har også funnet sted i høst.
  • Videreutvikling av samarbeidet med Sarpsborg kommune om prosjektet «Ung motkraft» og Fredrikstad kommune om prosjektet «DEMOS», begge under paraplyen Trygge byer og med fokus på å bygge demokrati og medborgerskap og motvirke hat og radikalisering.
  • Stand med formidling om arbeidet på mangfoldsdagen «Folk i Sarp» lørdag 18. september.
  • Medarrangør på temakvelden «Sorg, kultur og tro» på Glenghuset i Sarpsborg torsdag 21. oktober.
  • Medarrangør på temakvelden «Kvinners kamp for rettferdighet» i Sarpsborg kirke mandag 22. november, med fokus på vold i nære relasjoner.

Besøk fra Dialogforum Østfold på nyåret?
Så langt det lar seg gjøre i henhold til gjeldene smittevernregler, kommer representanter fra Dialogforum Østfold gjerne på besøk for å presentere arbeidet og bistå med råd til menighetenes lokale arbeid. Tanken er å gi grunnleggende informasjon om hva vi gjør og hvorfor vi finnes, gi mulighet til å stille spørsmål og å engasjere seg i arbeidet.

Under har vi beskrevet noen konkrete tilbud om besøk til menighetsråd, på menighetskvelder eller til andre aktuelle grupperinger/foreninger. Utover dette kan vi tilpasse besøk etter deres ønsker. Dersom smittevern tillater det, kan flere menigheter gjerne samarbeide om et arrangement med besøk. Ta kontakt med oss for å avtale tid!

  • Presentasjon av Dialogforum Østfold
    En kristen og en muslim (ansatte eller frivillige) kommer sammen og presenterer arbeidet. Vi har med en powerpointpresentasjon, og kan svare på spørsmål om de ulike aktivitetene og vår motivasjon for arbeidet.
    Tidsbruk: 30 - 60 minutter
  • Samtale/intervju med kristen og muslim
    Per Eriksen, pastor i Fredrikstad Frikirke, og Tariq Alsagoff, daglig leder i Dialogforum Østfold, forteller om sin motivasjon for å være med i dialogarbeidet, og om hvordan de opplever å være kristen og muslim i dagens Norge.
    Tidsbruk: 1 – 2 timer

Ta gjerne kontakt med oss om dere har spørsmål, ideer til samarbeid eller behov for informasjon.

Kontaktinformasjon:

Tariq Alsagoff, Daglig leder, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tlf. 404 90 400
Unni Anita Skauen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Velisa Salihovic, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.